Contact Form

Name

Email *

Message *

Cari Blog Ini

Al Jazeera Balkans

Tragični događaji u bolnici Al-Shifa nakon povlačenja izraelskih snaga

14 dana strave i uništenja

Nakon što su se izraelske snage povukle iz kompleksa bolnice Al-Shifa u Gazi prije dvije sedmice, tek sada se otkrivaju razmjere tragedije koja se desila tokom 14 dana opsade.

Razaranje i smrt

Bolnica, koja je pružala kritičnu njegu ranjenima tokom sukoba, pretrpjela je značajna oštećenja u izraelskim napadima. Razorene su cijele odjele, a medicinska oprema je uništena. Prema svjedocima, u napadima su poginule desetine ljudi, uključujući medicinsko osoblje i pacijente.

Zločini protiv čovječnosti

Humanitarne organizacije i međunarodni zvaničnici osuđuju izraelske akcije kao zločine protiv čovječnosti. Ljekari bez granica su opisali situaciju u bolnici kao "katastrofalnu" i upozorili da će imati dugoročne posljedice po zdravstveni sistem Gaze.

Potraga za odgovornošću

Pozivaju se na međunarodnu istragu kako bi se utvrdili počinioci ovih zločina. Međunarodni kriminalni sud (ICC) je najavio da će istražiti moguće ratne zločine počinjene tokom sukoba u Gazi.

Traumatizirana zajednica

Opsada bolnice Al-Shifa ostavila je duboke traume na zajednicu u Gazi. Mnogi su izgubili voljene, a ranjeni se još uvijek bore za oporavak. Mentalno zdravlje stanovnika je značajno narušeno, a potreba za psihološkom podrškom je velika.

Potreba za obnovom

Obnova bolnice Al-Shifa i pružanje podrške traumatiziranoj zajednici je od vitalnog značaja. Međunarodna zajednica mora preuzeti vodeću ulogu u pružanju pomoći i obnovi, kako bi se osigurao da se takva tragedija nikada više ne ponovi.


Comments